Bent u eerder een vroege vogel die bij het krieken van de dag spontaan ontwaakt, of een nachtbraker die graag tot in de late uurtjes bezig is? Wat het antwoord ook is, u hebt tijdens de nacht voldoende rust nodig om overdag met een goede dosis energie door het leven te gaan. Maar over hoeveel uren slaap spreken we dan? De een heeft veel slaap nodig, terwijl de ander na enkele uurtjes weer verkwikt is. Blijkbaar spelen verschillende factoren een rol. Pullman legt het u uit van a tot zzzzz …
We haalden het al aan: niet iedereen heeft hetzelfde aantal uren slaap nodig. Eén belangrijke factor waarmee u zeker rekening moet houden is de leeftijd.
De Amerikaanse National Sleep Foundation legde onlangs nieuwe aanbevelingen voor de ideale slaapduur* vast. Hiervoor deed ze een beroep op een panel van slaapexperts die zich vastbeten in honderden toonaangevende onderzoeken naar slaapduur en belangrijke gezondheidsgerelateerde resultaten zoals cardiovasculaire aandoeningen, depressie, pijn en diabetes. Daarna organiseerden ze meerdere stem- en gespreksrondes om de vereiste slaapduur te definiëren per leeftijdsgroep. Ten slotte werden hun aanbevelingen goedgekeurd door wetenschappelijke artsenverenigingen. Een kort overzicht van hun besluit:
Leeftijdsgroep | Aanbevolen aantal uur slaap |
---|---|
Volwassen | Minstens 7 uur |
Tieners (13-18 jaar) | 8 tot 10 uur |
Kinderen (6-12) | 9 tot 12 uur |
Kleuters (3-5 jaar) | 10 tot 13 uur |
Peuters (1-2 jaar) | 11 tot 14 uur |
Baby's (4-12 maanden) | 12 tot 16 uur |
Voor baby’s, peuters en kleuters zijn dutjes tijdens de dag trouwens inbegrepen in het aanbevolen aantal uren slaap. Conclusie van deze tabel? Hoe jonger, hoe meer slaap we nodig hebben. Maar dat wist u hoogstwaarschijnlijk al, gezien dit ook logisch te verklaren valt. Jonge kinderen, maar ook tieners in de puberteit zijn in volle ontwikkeling – zowel lichamelijk als mentaal – en daarom is voldoende nachtrust van essentieel belang om deze ontwikkeling optimaal te ondersteunen.
*bron: sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need
Slaapwetenschappers zullen dit volmondig beamen. Een goede nachtrust is dé basis voor een gezond leven. En daarbij gaat het niet alleen om genoeg uren slaap, maar ook om de kwaliteit van uw slaap. Dit zijn vijf grote voordelen van een goede slaap:
Ook de omgekeerde redenering is waar: hoe ouder, hoe minder slaap u nodig hebt! Dit komt omdat de slaapstructuur verandert. Naarmate de leeftijd toeneemt, zal u merken dat het langer duurt voordat u in slaap valt. Ook slaapt u minder diep. Uw nachtrust wordt oppervlakkiger en wordt vaker onderbroken. Hebt u zin om overdag even een uiltje te knappen? Voor oudere personen is de combinatie van een kort middagdutje en een iets langere nachtrust ideaal.
Behalve uw leeftijd zijn er nog andere factoren die een invloed hebben op de hoeveelheid slaap die u nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de activiteiten die u overdag doet. Arbeiders die zwaar fysiek werk verrichten of in de buitenlucht werken, zullen logischerwijs meer rust kunnen gebruiken dan een bediende die vele uren stilzit achter een computer. Maar ook als u de gewoonte hebt om meermaals per week intensief te sporten, vraagt uw lichaam de nodige rust om te recupereren.
Uw gezondheid speelt ook een rol. Elke aandoening of ziekte heeft een niet te onderschatten impact op lichaam en geest. In dit geval is zelfzorg nog belangrijker, hoewel we vaak erg streng zijn voor onszelf en niet graag toegeven dat we een stapje moeten terugnemen en meer tijd moeten maken om te rusten. Ook na of tijdens een periode van veelvoorkomende infectieziektes zoals een keelontsteking, verkoudheid of griep hebt u meer slaap dan anders nodig zodat u weer op krachten kunt komen. Zwangere vrouwen ervaren vaak in het eerste trimester van de zwangerschap een grotere vermoeidheid. Leren luisteren naar uw lichaam is de sleutel tot een herstelde balans.
Ten slotte kunnen veranderingen in uw privéleven of op het werk aanleiding geven tot een hoger stressniveau. Hier treedt vooral het mentale aspect op de voorgrond. Als u erop let dat u voldoende (of zelfs meer) slaapt, bent u beter bestand tegen stressvolle situaties.
Stel uzelf deze twee vragen: wordt u dagelijks wakker door de wekker met de indruk dat u nog verder zou kunnen slapen? En hebt u overdag cafeïne of een andere oppepper nodig om een slaperig gevoel tegen te gaan? Als u nu op beide vragen ‘ja’ aan het knikken bent, ziet het ernaar uit dat u te weinig slaapt. Te weinig uren slaap of een slechte slaapkwaliteit kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, prikkelbaarheid en depressie. Zo komt u al snel in een vicieuze cirkel terecht.
Slaapt u niet naar behoren? Pullman geeft u met plezier zes handige tips om sneller in slaap te vallen en lekker door te slapen.
Slapen is gezond, maar in geval van ongewoon veel slapen is er vaak een onderliggend probleem. Zo kan overmatig slapen het gevolg zijn van medicatie- of alcoholgebruik. Maar ook stoornissen zoals hypersomnia (extreme slaperigheid) of slaapapneu kunnen de oorzaak zijn. De gevolgen van frequent lang slapen zijn niet te onderschatten: diabetes, zwaarlijvigheid, depressie, hartzieken en zelfs een groter risico op overlijden. Nu, als u een keer of een korte periode langer dan gemiddeld slaapt, is er niet meteen een reden tot paniek. Toch bezorgd? Breng dan een bezoek aan uw huisarts om samen de oorzaak te achterhalen.
Iedereen is anders en heeft een andere slaapbehoefte. Als u zich overdag fris en fit voelt en geen problemen op vlak van gezondheid of concentratie ervaart, dan is er geen reden om huidige gewoontes aan te passen. U kunt met een gerust hart ervan uitgaan dat u voldoende uren slaapt. Of dit nu zes of negen uur slaap zijn!
Ontvang deze winter tot €500 voordeel op het hoofdbord bij aankoop van een Pullman boxspringset.