Hebt u soms last van een meedogenloze snurker naast u in bed of van omgevingsgeluiden die uw kostbare nachtrust verstoren? En veel vaker dan u lief is? Dan greep u wellicht al naar dé oplossing bij uitstek om die irritante geluiden af te schermen. Oordopjes inderdaad! Maar mogelijk vraagt u zich af of het dragen van oordoppen wel gezond is. Lees het advies van Pullman in deze blog.
Niets is zo ellendig als geluiden die u verhinderen om te slapen als u moe bent. Een snurkende partner, druk verkeer, lawaaierige buren, of zelfs tjilpende vogels of een enthousiaste haan die u bij het eerste ochtendlicht al uit de veren wil … wat het ook is, op den duur wordt het voor u een echt probleem en gaat uw hartslag omhoog bij de gedachte alleen al. Als u een lichte slaper bent en moeilijk de slaap kunt vatten door geluid in uw directe omgeving, kunnen oordopjes soelaas bieden. De voordelen die oordoppen u kunnen bieden, zijn groot. U valt sneller in slaap en slaapt dieper. Uw slaapkwaliteit neemt dus aanzienlijk toe. Mogelijk ervaart u ook meer rust omdat u weet dat u zonder storende factoren aan uw nachtrust kunt beginnen. Stress neemt af. Een ander voordeel is dat u opnieuw een regelmatig slaappatroonontwikkelt, wat uw algemene gezondheid ten goede komt. Als u ’s morgens uitgerust wakker wordt – zonder ergernissen tijdens een woelige nacht – voelt u zich vanzelf een herboren mens.
Maar zijn oordoppen nu gezond of niet? Oordoppen bestaan in allerlei varianten en zijn absoluut niet schadelijk voor uw oren of gehoor. Ze dempen storende geluiden zonder druk uit te oefenen in of op het oor. De geluidshinder wordt met zo’n 27 tot 35 dB verminderd. De oordoppen worden in het buitenste deel van de gehoorgang aangebracht, en raken dus niet aan het binnenoor. Besluit? U kunt met een gerust hart elke nacht oordoppen dragen. Voorwaarde is uiteraard wel dat u ze correct draagt en ook goed onderhoudt.
We haalden het al aan: er zijn oordoppen in verschillende vormen en materialen. Dit zijn de meest voorkomende:
Vanuit hygiënisch standpunt is het belangrijk dat u zo goed mogelijk zorg draagt voor herbruikbare oordoppen. Zo voorkomt u dat oorsmeer en bacteriën zich opstapelen. Reinig ze minstens drie tot vier keer per week met lauwwarm water en eventueel een beetje zeep. Laat ze altijd goed drogen voordat u ze opnieuw gebruikt. Doe dit bijvoorbeeld meteen ’s morgens als u ze uitdoet.
Wie al een bezoek aan een NKO-arts heeft gebracht, heeft zeker al gehoord dat wattenstaafjes zeker niet worden aanbevolen om de oren te reinigen. Vele oorartsen vinden ze zelfs uit den boze!
In feite houdt het oor zichzelf schoon. Het oorsmeer is nodig om stof, bacteriën en andere viezigheden uit de buurt van het trommelvlies te houden. Hebt u te veel oorsmeer, dan komt dat vanzelf naar buiten. Door de oren met een wattenstaafje te reinigen, drukt u het oorsmeer verder naar binnen met – inderdaad – risico op oorproppen of erger zelfs, op ernstige schade in het oor of aan het trommelvlies. Oorartsen raden daarom altijd aan om alleen het zichtbare vuil aan de gehoorgang weg te vegen met een vochtig wattenschijfje of doekje.
Hebt u last van opgedroogd oorsmeer dat jeukt of irriteert? In dat geval gebruikt u best een speciale reinigende oorspray op basis van olie. Deze milde reiniging maakt het oorsmeer opnieuw zacht en hydrateert ook de binnenkant van het oor. Het soepele oorsmeer kan zo weer vlot naar buiten komen.
Let er ook op dat u uw oordoppen op de correcte manier inbrengt om hinder en irritaties te vermijden.
Hoewel het dragen van oordoppen niet schadelijk voor uw gehoor is, waarschuwen onderzoekers toch voor de toenemende trend om dagelijks oordoppen te gebruik bij gevoeligheid aan geluid. Volgens hen zou dit kunnen leiden tot verschillende stoornissen, waaronder hyperacusis. Bij hyperacusis of overgevoeligheid voor externe geluiden worden normale, alledaagse geluiden als zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk ervaren. De hersenen versterken een normaal geluidsniveau tot lawaai.
Als u een vermoeden heeft dat u extreem gevoelig voor geluid bent, kunt u bij een audioloog een speciale test (ULL = uncomfortable loudness level) laten uitvoeren. Hij of zij kan dan vaststellen of er sprake is van een lage geluidstolerantiegrens.
Volwassenen en kinderen met een diagnose van hyperacusis zijn volgens Dr. Annemarie Lombard, oprichter en CEO van Sensory Intelligence®, niet gebaat met oordoppen of gehoorbescherming. Volgens haar verhinderen oordopjes een noodzakelijke stimulatie van de hersenen. Ook de Britse NHS steunt dit standpunt: oordopjes of gehoorbeschermers bieden een snelle oplossing, maar zorgen er tegelijk voor dat geluidsgevoelige personen net nog gevoeliger worden en dat de symptomen verergeren.
Oordoppen kunnen een eenvoudige oplossing zijn voor een betere nachtrust. Kies de juiste oordoppen en gebruik ze op een hygiënische manier om het meeste uit uw slaap te halen. Benieuwd of het werkt voor u? Probeer eens en ervaar zelf de rust die ze kunnen brengen. Slaap lekker!
Ontvang deze winter tot €500 voordeel op het hoofdbord bij aankoop van een Pullman boxspringset.