Een powernap, hazenslaapje of middagdutje … hoe u het ook noemen wil: het klinkt heerlijk, nietwaar? In zuiderse landen wordt niet getwijfeld aan de weldaden die een siësta oplevert. Maar ook in Aziatische landen zoals China is een uiltje knappen al flink ingeburgerd, zelfs op de werkvloer! Maar hoe effectief is zo’n dutje eigenlijk? En schuilen er ook gevaren in? Pullman zocht het voor u uit.
Laat u zich weleens verleiden tot een kort dutje tijdens de dag? Dan bent u zeker en vast niet alleen. Door het natuurlijke slaap-waakritme is het volstrekt normaal dat u aan het begin van de middag, vooral na de lunch, een kleine dip ervaart. Die bekende ‘lunchdip’ wordt veroorzaakt door een schommelende bloedsuikerspiegel. Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in suiker, waardoor uw bloedsuikerspiegel snel stijgt en dan weer daalt. U merkt dat uw aandacht verslapt, u begint te geeuwen en voelt zich slaperig. Het uitgelezen moment dus voor een powernap! Als u in de gelegenheid bent uiteraard …
Als u op het juiste moment tijd kunt maken om uw batterijen even op te laden, zijn de voordelen groot. En vaak zelfs groter dan u zou vermoeden. Lees maar even mee:
Na een middagdutje …
Om echt het maximum uit een middagslaapje te halen, houdt u zich best aan enkele ‘slimme regels’. Hoe, waar en hoelang u een hazenslaapje doet, is namelijk van groot belang om ten volle te kunnen genieten van de eerder vermelde voordelen.
Een Amerikaans tijdschrift voor gerontologie publiceerde de interessante resultaten van een onderzoek naar de powernap-gewoontes van zo’n 3.000 Chinezen en de impact op de effecten daarvan. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 71,4 jaar, met ongeveer een gelijk aantal mannen en vrouwen. De groep werd onderverdeeld in vier subgroepen: geen dutters, korte dutters (< 30 min), gemiddelde dutters (30 – 90 min) en lange dutters (> 90 min).
Ruim de helft gaf aan dat ze ’s middags na de lunch – tussen 13 en 16 uur – een dutje deden, wat in China als een gezonde gewoonte wordt beschouwd. Ze werden gevraagd om enkele kleine tests in psychomotorische vaardigheden en kortetermijngeheugen uit te voeren. Wat bleek? De deelnemers die na de lunch een middagdutje tussen een half uur en anderhalf uur deden, scoorden beduidend beter. De lange dutters daarentegen ondervonden geen voordeel van hun schoonheidsslaapje. Integendeel zelfs. Door overdag te lang te dutten werd hun biologische ritme danig verstoord.
Daarmee dit advies voor 65-plussers: een dutje tot 90 minuten in de vroege namiddag zal u een flinke boost geven, zeker als u ervaart dat u door de leeftijd ’s nachts minder lang en minder diep slaapt. Een powernap overdag is dus veel effectiever dan in de avonduren al voor de televisie in slaap te vallen. Hierdoor zal uw nachtrust juist nog meer in gevaar komen.
Als u de nood voelt om overdag even de pauzeknop in te drukken, dan is dit helemaal oké. Een middagdutje is goed voor de gezondheid van jong én oud! Op voorwaarde dat u op het juiste tijdstip én niet overdreven lang dut, voelt u zich weer als herboren. Weg slaperig gevoel, welkom frisse energie!
Ontvang deze winter tot €500 voordeel op het hoofdbord bij aankoop van een Pullman boxspringset.